Ervaringen met de Hobie kayak Ervaringen met de Hobie kayak

Ervaringen met de Hobie kayak


Houd mij op de hoogte van beschikbaarheid

Mannen op visreis naar Zweden

Hij glundert van oor tot oor als hij vertelt over zijn visbeleving in Zweden. Samen met vismaat Otto reisde Pierre Welten voor een week naar het meer Äsnen in Zweden om met zijn nieuwe trapkayak, de Hobie Mirage Pro Angler, te gaan vissen. Hij gunt iedere visliefhebber deze unieke beleving.

Als hij bij ons in de loods aan de koffie zit, is hij één spraakwaterval. De prachtige foto’s die hij op zijn mobiel laat zien, zetten zijn verhaal kracht bij. De prachtige natuur en de dagelijkse barbecue hebben hem goed gedaan. Op de vraag of hij flink is aangekomen, antwoordt hij ontkennend. Kayakvissen in Zweden is hard werken. Je bent constant in beweging.

Bepakt en bezakt reden de mannen de eerste dag vanuit Nederland naar hun overnachtingsadres op het eiland Funen in Denemarken om te genieten van de het heldere water van de Kleine Belt. Een reis die acht uur in beslag nam. De Hobie kayak van Pierre vervoerden de mannen op het dak van de auto. De kayak van vriend Otto, de Native Slayer 13 propel, hobbelde op de aanhanger achter de auto aan. Zoals vrouwen hun koffers volstouwen met kleren en schoenen, zo hadden de mannen hun tassen volgestouwd met visspullen. Zo veel, dat ze op de eerste ochtend ruim anderhalf uur nodig hadden om alles te installeren, voordat ze aan het visavontuur konden beginnen. Na de overnachting in Denemarken vervolgden ze de volgende dag hun reis richting Urshult in Zweden.

Pierre, die vroeger viste in een bellyboat, voelde zich als een vis in het water met zijn nieuwe Hobie Pro Angler. “In een bellyboat pak je vrij snel de kou van het water op. In de Pro Anger zit je als het ware op de kayak. Je zit ontspannen, dicht bij het water en je actieradius is groot. Bij de Pro Angler heb je meer ‘bootgevoel’ dan bij de bellyboat. Ook kun je meer spullen meenemen”.
Als handige accessoires noemt Pierre de waltrailer, een klein karretje, waarop je de boot zo achter je aan trekt over de wal. De dieptemeter bewees in Zweden ook goede diensten. “Dan kun je het bodemverloop zien en dat is, behalve vistechnisch en -tactisch, ook weer handig om beschadiging van de Mirage drive te voorkomen. In de Zweedse meren is het bodemverloop grilliger dan in Nederland”.
Pierre moest zijn nieuwe boot wel even leren kennen. Door de toenemende harde wind werd hij af en toe op het open water snel uit koers geblazen. De grote bak en meetgoot achterop zijn kayak vingen veel wind. “Als je dan zo in het vissen opgaat, dan moet je op het laatst nog snel handelen. Je hengel(s) opruimen, driftzak opruimen, trapsysteem eruit halen voordat je rotsen raakt of op de oever strandt”. Maar zelfs met veel wind is het een kleine moeite om je op het water te verplaatsen. “Je moet gewoon in een gestaag tempo trappen. Je hoeft hiervoor niet geweldig getraind te zijn. Om een constante snelheid van 5 kilometer per uur te halen hoef je je echt niet erg in te spannen”.

In zes dagen ving hij elf snoeken. Dat viel wel tegen en was vooral te wijten aan een forse temperatuurval waardoor de activiteit van de snoek minimaal werd. Vervolgens konden ze door de harde wind ook niet met een veilig gevoel op het open, diepe, water vissen. De omstandigheden op groot water moet je niet onderschatten.
Hij raadt iedereen aan die op visvakantie gaat om zich vooraf goed te oriënteren, en plannen te maken voor verschillende scenario’s van weer en wind. Aan het eind van de vakantie sprak hij bootvissers uit Hoogeveen, die een ingesloten gedeelte van het meer konden bevissen. Het water was daar krap 2 graden warmer en dit had een gunstige invloed op hun visvangst, met flinke aantallen en grotere vissen als gevolg.
Zijn reis krijgt zeker nog een keer een vervolg. Kayakvissen en Zweden hebben zijn hart gestolen. Het “Zweden-virus” heeft hij inmiddels met zijn enthousiaste verhalen overgedragen aan zijn vriendin. Eind deze zomer gaat hij met haar fietsen en kayakken in Zweden.  Elke dag met haar barbecueën zit er waarschijnlijk niet in. Maar, dat is een goede reden om nogmaals met een vismaat op visvakantie naar Zweden te gaan.  Zie het tabblad "downloaden" voor enkele belevingsfoto's.Visbeleving Pro Angler

 

Ervaringen met Hobie Kayak Oasis 2 persoons, hard-kunststof. 

In 2006 hebben wij de Hobie Kayak Oasis aangeschaft bij een watersportbedrijf in Heeg. Kabootje Meppel van Mark en Henriët Logchies is nu de dealer. Sindsdien hebben wij ontzettend veel plezier van deze trapkano in alle jaargetijden. Wij varen zeer veel op de Friese kanalen, sloten, poelen en meren, maar ook in stadsgrachten. Soms  enkele uren maar ook vaak hele dagen. Het trapt licht en je wordt er niet moe van. Begin dit jaar hebben we de standaard vinnen vervangen door de efficiëntere ST FIN-vinnen waardoor de snelheid nu 7-7,5 km/uur bedraagt. Dagafstanden van 45 kilometer zijn zonder extreme inspanning haalbaar. Wij hebben al diverse mooie tochten door de Friese vaarten gemaakt vanaf ons huis in Mantgum. Maar ook in de Weerribben, de Wieden bij Giethoorn en de Oude Veenen bij Eernewoude. De kayak vervoeren we dan op de imperial van de auto. De kayak van 40 kg is met 2 personen gemakkelijk op de auto te zetten. Nu is er een hulpmiddel om de kayak met één man op de auto te plaatsen maar dat wij nog niet aangeschaft. De kayak is gemakkelijk te besturen en zeer wendbaar vooral in combinatie met de peddels. Met de peddels kun je goed kanoën. Ook is trappen in combinatie met peddelen goed mogelijk, vooral met z’n tweeën. Onze kayak is 2-persoons, maar kan ook heel goed door één persoon gebruikt worden met de stopper in het gat van de voorste trap-unit. Qua snelheid maakt dat weinig verschil. Door de zeer geringe diepgang van ong. 30 cm zijn de kleinste slootjes bevaarbaar en obstakels zoals dammen of dijken zijn gemakkelijk te nemen door de transportwieltjes te gebruiken. Een afstand van 1 km lopen met de kayak is geen probleem, b.v. vanaf de parkeerplaats naar het water. De minimale doorvaarthoogte is 70 cm, afhankelijk hoeveel je kunt bukken. Doordat je kleine bruggetjes kunt passeren is het varen in steden leuk. De kayak vergt weinig onderhoud. Goed schoon houden. Eens per jaar zet ik de kayak in de kunststofwas, hetzelfde middel waarmee ik mijn kunststofkozijnen behandel. Thuis ligt de kayak op de wal, meestal met de onderkant boven met evenwichtig gespreide balkjes. Ik laat de kayak nooit op de transportwieltjes staan.Wij zijn zeer tevreden over de service van Mark en Henriët Logchies.

Gerrit en Gjetsje Terpstra,

Mantgum.

 

Kabootje brengt geluk (waar gebeurd)
 
Mijn mobiele telefoon blijft maar rinkelen. Terwijl ik met mijn klanten sta te praten, werp ik een blik op het scherm. Ik zie dat het mijn partner is. Die kan wel even wachten. Wat een verstand ook om nu te bellen. Ik zit net in de eindfase van het gesprek met klanten. Opnieuw gaat de telefoon. Ik verontschuldig me richting het stel en vraag of ik heel even de telefoon aan mag nemen. Ik loop naar buiten. Gelukkig het gesprek duurde heel kort.

Als ik terugloop richting de klanten, zegt zij: "we doen het". Dit had ik totaal niet verwacht. Zij was heel enthousiast, maar ik had gedacht dat hij nog even thuis wou opmeten of de kayak wel in de caravan paste. Dan kijkt ze me ontroerd aan en zegt: "ik ben zo ontzettend blij. Ik heb mijn hele leven al willen kano varen, maar ik kon dit nooit vanwege een beperking aan mijn arm. Met deze trapkayak gaat er een wereld voor me open. Ik heb het kippenvel op mijn armen staan. Zo mooi vind ik dit.
Ik ben bereid om dit jaar mijn vakantie naar het buitenland te laten schieten. Ik hoop op een prachtige zomer en verheug me om al fietsend over het water de natuur te verkennen".

Ik ben er stil van. Ik maak van alles mee met klanten, maar ik ben nu ontroerd. Niet vanwege de snelle verkoop, maar van de vreugde waarin ik mag delen. Mijn dag kan niet meer stuk.

Hij ziet me aankomen, staat stil en zijn mond valt open. Ik voel dat hij mij nakijkt. Een ander wijst naar mij en weer een ander maakt een foto van me. Ze praten over mij. Behendig glij ik door de gracht in Giethoorn. 

Steppen op het water met de Hobie Eclipse

Waterstep of watercrosser

Gelukkig vallen de mensen die ik tegenkom niet voor mij, maar zijn ze onder de indruk van mijn Hobie Eclipse. Een supboard, waarop ik mij steppend voortbeweeg, een watercrosser, een hippe waterfiets met stuur, een supboard met trapmechanisme. De beweging doet denken aan bewegen op een crosstrainer. Wij hebben hem bij Kabootje net binnengekregen en ik probeer hem samen met Mark uit. 

Genieten en bewegen

Op het Bovenwijde is het wat rustiger varen. Dit is heerlijk. De zon schijnt en een koel briesje maakt het feest compleet. Ik voel me vrij. Ik geniet van de stilte. Zacht klotsen de golven tegen mijn board. Ik ben lekker actief en leg ongemerkt snel een afstand af. De mooie wolkenpartijen en de schittering van het water maken mijn moment compleet. 

Workout op het water

Ik krijg mijn Eclipse steeds beter onder controle. In het begin stond ik er wat onwennig op, maar hij is stabiel en het stuur geeft goed houvast. Als je de linker hendel inknijp, dan ga je naar links. Knijp je de rechter hendel in, dan ga je naar rechts. Als je er net op staat, dan vergelijk je het stuur te veel met een fietsstuur. Je denkt dat je remt als je de hendels inknijpt. Tja, en remmen dat kun je beter met je voet doen. Ik gebruik spieren in mijn benen, die ik met fietsen en lopen niet gebruik. Tot mijn verbazing heb ik de volgende dag geen spierpijn.

Na een lekkere workout halen we de boards uit het water. Dat is zo gepiept. Trapsysteem eruit klikken, stuur eruit klikken, roer ontgrendelen en vervoeren maar. Het kost een paar euro's, maar dan heb je ook wat. Als je de Hobie Eclipse eenmaal hebt ontdekt, dan ga je niet meer afzien in de sportschool, maar lekker in de buitenlucht genieten.

Bekijk ook het promotiefilmpje. Klik hier

Hobie Mirage Eclipse